tisdag 8 mars 2011

DEN INTERNATIONELLA KVINNODAGEN SAMT SEMLA DAGEN

Idag är det den internationella kvinnodagen samt semla dagen. En liten märklig kombination av två olika ting att uppmärksamma. Vi firade en trevlig nyhet gällande en viktig person i "Greta & Anna" familjen med just en god semla och med insikten att det finns många saker som förenar oss i livet...Att det även är den internationella kvinnodagen är något som inte uppmärksammas så mycket här hos oss i Sverige i jämförelse med många andra länder som firar denna dag med att ge kvinnor blommor eller genom att fira dem på diverse olika sätt.

Man kan diskutera om man behöver en kvinnodag, om man behöver en Jul för att bli påminda om våra kära och nära, om man behöver en Påsk eller en Alla Hjärtans Dag men dessa dagar skall nog ses som en liten påminnelse, som en tankeställare för alla de 365 dagarna som året faktiskt innehåller och inte bara som enstaka tillfällen till att uppmärksamma.

Vår historia, kvinnornas historia har gått igenom stora förändringar på bara några generationer.
"Greta & Anna" är namnet på våra mormödrar, en hyllning till dessa starka kvinnor som levde under andra förutsättningar än oss, som levde i ett samhälle där andra krav och förväntningar fanns.
Idag tittade vi på den dagboken som Greta har skrivit, vi tittade på några gamla kort på dem och vi insåg att även om åren går, även om vi är olika generationer så är nog tankarna, önskningarna, drömmarna, förväntningarna av samma art. 
Det är kläderna, frisyrerna som förändras. Det är de friheter som då inte fanns men som finns idag som är de stora skillnaderna men resten är nog då som idag. 
De tankarna som finns oavsett ålder och kultur är nog detsamma för de flesta av oss.

Vi vill uppmärksamma dessa likheter och olikheter, vi vill hylla dem genom vårt val av namn och vi vill uppmana att ta vara på det som är för den är bara just nu.

Vi vill även uppmärksamma våra mormödrar för att de blev eller är inte "gamla" i tankarna.
Greta håller sig sysselsatt genom att hjälpa andra, genom att baka underbara skorpor till Hjärterum och hon håller på just nu med ett fantastiskt hantverk som kommer att pryda en av "Greta & Annas" skyltfönster. Anna som å andra sidan bor numera i himlen har lämnat oss underbara lapptäcken som också skall finnas i butiken.

Tack Greta & tack Anna för att ni förstår och förstod vikten med vad era händer kan eller kunde och tack för att genom att se/sett er vet vi att ålder är bara en siffra ...


Imorgon om 2 nya märken från Greta & Annas hem & garderob.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar